Kreativ Designer
Lars Kristian Syvertsen
  Forside   Portofolio   Tjenester   Lars Kr. Syvertsen   Kontakt
Artikkelsamling

Artikler

Legaliseringsregnestykket

Lars Kr. Syvertsen
Februar 2004

Kripos[1] melder at de har konfiskert over 1.000 kilo cannabis i 2002. La oss si at de beslagla akkurat 1.000 kilo. 1.000 kilo er 1 million gram.

Videre antar Kripos at Norge klarer å konfiskere 5-10% av cannabisen som sirkulerer det illegale cannabismarkedet i Norge. La oss si det er 10% de klarer å beslaglegge. Det vil da si at nordmenn konsumerte rundt 10 millioner gram cannabis i 2002.

Hvis vi sier at vi er 4 millioner nordmenn slik at regnestykket skal bli lettere å lese, så konsumerer gjennomsnittsnordmannen 2,5 gram cannabis i 2002.

1 gram cannabis koster på gata 100 kroner. Per i dag med et totalforbud spytter nordmenn 1 milliard kroner årlig inn i ulovlig økonomi med et estimert 2002-forbruk av cannabis. 1 milliard kroner årlig er ganske mye penger. De som får de pengene er organisert kriminalitet, mafia, de slemme gutta, dealere, smuglere, Osama Bin Laden, jugoslavisk mafia og alle de gærningene som nordmenn er redde for.

Hvis Norge heller hadde legalisert cannabis kunne Norge selv stått for salg og produksjon og/eller import av cannabis. Da ville offisielle Norge fått pengene. Hvis vi hadde legalisert cannabis måtte prisen reduseres for å fjerne det illegale salget. En halvering av dagens salgspris har jeg store problemer med å se at de kriminelle organisasjonene kunne konkurrert med.
La oss for regnestykkets del si at Norge hadde solgt 2,5 gram cannabis for 100 kroner (og 1 gram cannabis for rundt 40 kroner). Da ville nordmenn kjøpt cannabis for 400 millioner kroner i 2002. Avgifter og skatter av denne omsetningen hadde da kommet inn til Staten selv om de lar lisensierte virksomheter stå for produksjon, import og slag.
De resterende 600 millionene vil ikke gå til cannabis, men de vil i hovedsak heller ikke gå til svart økonomi. Bindeleddet mellom cannabisbrukere og kriminalitet vil bli brutt. Likevel vil det alltids finnes noen kriminelle sjeler som bruker cannabis, og en legalisering vil ikke kunne hindre noen av disse i å spytte noe av milliarden inn i annen kriminell aktivitet, men summen som årlig går til kriminalitet fra cannabisrøykere vil uansett være langt lavere enn forbudets 1 milliard.

I motsetning til alkohol, så står ikke cannabis for skader som overdoser, mord, vold, mishandling, hærverk og lignende. Cannabisskader begrenser seg til at cannabis, i likhet med alkohol, kan utløse psykiske plager hos personer som har disse liggende latent. Disse skadene kunne vi da behandlet med pengene som kommer inn fra det lovlige cannabissalget.

For opplysning kan jeg berolige legaliseringsmotstandere med at tall fra EMCDDA[2] (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) viser klart og tydelig at det faktisk er mindre cannabisbrukere i land som har avkriminalisert eller legalisert enn i land som insisterer på å fortsette det destruktive forbudet mot dette rusmiddelet som er mindre skadelig for både individ og samfunn enn alkohol og tobakk.

[1] Kripos’ beslag
[2] EMCDDA Annual Report 2002